top of page
Miracle Skin Clinic

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een moeilijke term waarvan het verschijnsel heel bekend is onder de naam huidvlekken of pigmentstoornis. Een pigmentstoornis is een veelvoorkomend probleem in de samenleving, vooral bij de rijpere huid zijn er vaak pigmentvlekken aanwezig. Er wordt gesproken van een pigmentstoornis als er te weinig of te veel pigment aanwezig is op bepaalde gebieden van de huid in vergelijking met de rest van de huid. Pigment is een natuurlijke kleurstof (ook wel melanine genoemd) dat onze huid, ons haar en onze ogen hun natuurlijke kleur geeft. Melanine kan gezien worden als een natuurlijke huidbeschermer tegen UV-straling en dat is ook de reden waarom men bruin wordt als men lang in de zon zit.

Door verschillende factoren, waarvan de belangrijkste blootstelling aan UV-straling is, kan hyperpigmentatie veroorzaak worden. Genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden, vochtgebrek en huidletsel of ontstekingen kunnen ook de aanmaak van melanine stimuleren en hierbij hyperpigmentatie veroorzaken. Hyperpigmentatie ontstaat wanneer er overproductie van melanine op bepaalde plaatsen op de huid in gang wordt gezet. Hyperpigmentatie kan leiden tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren. 

Er zijn veel soorten hyperpigmentatie, maar de onderstaande vormen komen het meeste voor:

Ouderdomsvlekken worden door blootstelling aan de zon veroorzaakt. Om deze reden komen zij hoofdzakelijk op lichaamsdelen voor die vaak worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Het zijn meestal kleine, donkere vlekjes op de huid.

Melasma of chloasma  wordt ook vaak 'zwangerschapsmasker' genoemd, omdat 90% van de zwangere vrouwen hier last van heeft. Het ontstaat door hormonale invloeden, zoals zwangerschap en anticonceptiepillen, en veroorzaken donkere, onregelmatig gevormde en soms behoorlijk grote vlekken in het gezicht of op de armen.

Hyperpigmentatie na huidschade ontstaat na het helen van huidletsel of een wond. Er ontstaat dan een vlakke, verkleurde plek die achterblijft op de plek waar zich een ontsteking, operatie of trauma heeft plaatsgevonden. Het komt veel voor bij mensen die acne hebben gehad in het verleden.

 

Donkere vlekken op de huid kunnen ook door andere factoren ontstaan, zoals moedervlekken en bepaalde vormen van huidkanker, waarbij ongecontroleerde celdeling van melanocyten (cellen die melanine aanmaken) plaats vindt.

Hoe ontstaat hyperpigmentatie?

Hoe ontstaat hyperpigmentatie?

Video afspelen

Veel vrouwen maar ook mannen vinden hyperpigmentatie cosmetisch storend. Hyperpigmentatie kan in twee categorieën worden onderverdeeld, namelijk oppervlakkig pigment (gelegen in de bovenste huidlaag) en diep pigment (gelegen in de diepere huidlagen). Met een medische peeling kan alleen het gewenste resultaat worden bereikt bij oppervlakkige pigmentvlekken. Voorbeelden van oppervlakkige pigmentvlekken zijn: ouderdomsvlekken, pigmentatie ter gevolge van zonneschade en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Bij Miracle Skin Clinic behandelen onze ervaren huidtherapeuten pigmentvlekken doormiddel van hoogwaardige medische peelings van het merk Toskani. Het doel tijdens zo’n behandeling is om de pigmentvlekken te verminderen of te verwijderen.

bottom of page