top of page
Miracle Skin Clinic

Overbeharing

Iedereen kan last hebben van ongewenst haar. Een natuurlijke beharing (op benen, oksels en schaamstreek) kan echter als storend worden bevonden. Vaak is dan het proces van haargroei verstoord, waardoor mensen overgaan tot het weghalen van deze beharing. Dan spreekt men van een overbeharing. Voor een groot percentage van overbeharingsklachten is geen echte aanwijsbare oorzaak te vinden.

 

Er zijn twee soorten overbeharing, namelijk: hirsutisme en hypertrichose. Hirsutisme is een overmatige haargroei waar alleen vrouwen last van kunnen krijgen. De beharing komt voor op plekken waar normaal gesproken alleen mannen een sterke haargroei hebben, zoals in het gelaat of rondom de tepels. Hypertrichose is een overmatige haargroei op plaatsen waar al van nature enige haargroei is, zoals de benen of armen. Er kunnen meer haartjes verschijnen in het gezicht of op het lichaam. Deze haargroei kan op alle plekken van het lichaam ontstaan met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Ook kunnen haren langer worden en in aantallen toenemen. Hypertrichose komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kan al in de puberteit optreden. Deze twee vormen kunnen in combinatie optreden bij vrouwen maar kunnen ook afzonderlijk van elkaar voorkomen. 

 

Overbeharing komt enorm veel voor, ongeveer 5-10% van alle vrouwen heeft er last van, na de menopauze heeft zelfs 80% van de vrouwen er last van. Overbeharing kan erfelijk zijn en kan worden veroorzaakt door een teveel aan het hormoon testosteron of een hoge gevoeligheid van de haarzakjes voor dit hormoon (dihydrotestosteron).

 

De huidtherapeuten van Miracle Skin Clinic kunnen u behandelen tegen uw overbeharing met een blijvend resultaat. Dit gebeurt door middel van een vrijwel pijnloze laserbehandelingen met de Light Sheer DUET diodelaser. De haarzakjes in de huid wordt dan blootgesteld aan een laserstraal met een specifieke golflengte, die aangepast is aan uw huid en haartype. De laserstraal zal een aantal haren tegelijk aanpakken waardoor er in een korte tijd een grote oppervlakte behandeld kan worden. Bij Miracle Skin Clinic kan de laserbehandeling uitgevoerd worden op alle huidtypes.

 

Heel soms kan overbeharing een symptoom van een groter onderliggend probleem zijn. Bij een ernstige overbeharing moet u altijd alert zijn of u niet te maken heeft met het polycysteus ovarium syndroom of een tumor. Wij adviseren u dan contact op te nemen met u behandelend arts.

Miracle Skin Clinic
bottom of page